geschiedenis

Geschiedenis van Horta Clementia


"Een weelderige tuin waar u in genadige rust kunt genieten, kijken en ontdekken!"


Hoogmade

Horta Clementia bevindt zich in het lieflijke dorp Hoogmade in de gemeente Kaag en Braassem, ten Noord-Oosten van de stad Leiden.

Hoogmade ligt direct aan het riviertje De Does, heeft 1.700 inwoners en monumentale panden. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot 1252 na Christus. Toen werd  voor het eerst melding van gemaakt in de geschriften. Hoogmade werd in 1252 geschonken door Koning Willem Grave van Holland aan Dirk van Poelgeest. In die tijd was Hoogmade een Hoge Heerlijckheid en dit bleef zo tot 1572. Na verkoop van " De hoge Heerlijckheid Hoogmade " aan de rijke koopman Cornelis Sprongh, werd Hoogmade een " lage" Heerlijkheid.

     In de 19e eeuw is het dorp erg in verval geraakt. Gelukkig is men aan het begin van de jaren  ’50 van de vorige eeuw begonnen aan de ontwikkeling 

van het huidige dorp. Er werden woningen bijgebouwd en monumenten veiliggesteld voor de toekomst.

Het huis dat bij Horta Clementia hoort, stamt van vóór 1823.

In 1828 startte het kadaster met haar inventarisatie van Hoogmade en werd het huis officieel geregistreerd. Nu is het een woonhuis, maar in 1828 was het een kleine boerderij met rokerij op zolder. Deze rokerij is tot 1953 in gebruik gebleven.  Eind 19e eeuw werd de toch al niet zo grote boerderij opgedeeld in  twee woonhuizen. Aan de ene kant woonde een gezin, aan de andere kant een alleenstaande. Vanaf 1948 tot 1963 werd het huis zelfs bewoond door twee gezinnen! Eén van de gezinnen was de familie Neijman, waar de huidige bewoonster, Annemarie, ook deel van uitmaakt. Zij is geboren in het huis en woonde daar samen met haar ouders en nog vijf broers en zussen. In 1963 betrokken haar ouders ook de andere helft van het huis. Na al die jaren waren de twee huizen weer één.
 
Tuin

Horta Clementia, ofwel ‘genadige tuin’, was van oorsprong een grote (groenten)tuin in de Hoogmadese  polder. Steeds wanneer de familie een beetje geld over had, kocht ze er een stukje land bij (450 m2). Zo kon de tuin het groter groeiende gezin blijven voorzien van groenten. Aan het begin van de 50-tiger jaren is er langzaam met de woningbouw begonnen in de polder.  In 1973 werd het huis en de tuin ingesloten  en afgesloten van de polder.

Vanaf 1975 begonnen de kinderen van het gezin uit te vliegen en  werd de groententuin gedeeltelijk veranderd in een  bloemen- en plantentuin.

De tuin is van oorsprong aangelegd door Annie (de moeder van de huidige bewoonster). Het  oorspronkelijke plan van tuinkamers is ontstaan nadat zij een bezoek had gebracht aan Engeland. Je ziet het nog steeds door de gevormde  grintpaden, maar dit gaf niet het resultaat wat ze wilde hebben. Door aanpassingen en verbeteringen is de tuin van Horta Clementia  gemaakt tot wat hij nu is.  Een tuin zonder standaard borders of gras, maar waar je op elke plek en op elk moment een andere sfeer en een totaal ander uiterlijk hebt.  Zo heb je in de late winter een bloeiende heidetuin, met vele winterbolletjes. In voorjaar is het een wilde tuin met een explosie van kleuren en bloemen door de bloeiende boshyacinten  en fruitbomen .

     Zo bloeit elk jaar de Noord-Hollandse Suikerpeer, geplant in 1850! Rond deze boom heeft ze een Aziatische tuin gecreeërd. Ze wilde het oude leven doorgeven aan het jongeleven. Hiervoor plantte ze een goudenregen en door middel van een levensstroompje gesymboliseerd door kleine kiezels.

  Van de vroege zomer tot in de late herfst is Horta Clementia een rozen- en clematissentuin. De meeste rozen zijn oude ruikende Klimrozen. Sommigen bloeien helaas maar één keer, maar er zijn er ook die vanaf juni tot laat in het najaar blijven bloeien.

Langzamerhand begint de herfst weer in de tuin terug te keren.

Een deel van de tuin is nog steeds ingericht als groententuin. Er wordt op biologisch-dynamische wijze geteeld. In vijf teeltbedden die jaarlijks wisselen, wordt geprobeed zoveel mogelijk met eigen compost te werken, onder andee ook rekening houdend met zon- en maanstanden.  Door een juiste verhouding van  groenten , bloemen en kruiden aan te planten, wordt het merendeel van de plagen voorkomen. Mocht er toch een plaag zijn, dan wordt die bestreden met natuurlijke vijanden..